Höj Hyran.

Bostäder / Allmännyttan, Bostadspolitik, bostäder, hyresrätt / Permalink / 0
Nu är det på tiden att ta krafttag emot bristen på en egen bostad som finns ute i våra samhällen. Höj hyran ordentligt så att vi som har råd kan välja att flytta dit vi som har råd att betala en skälig hyra vill. Hyrorna behöver inte hållas nere så att alla faktiskt kan skaffa sig ett eget hyreskontrakt.


Skall verkligen 10 000 förtroendevalda medlemmar i Hyresgästföreningen sitta och förhandla landets hyror för 1 300 000 hyreslägenheter? Vad vill egentligen då övriga ca 490 000 medlemmar i Hyresgästföreningen som inte är förtroendevalda.

Vill alla människor boende i en hyresrätt egentligen ha så låga hyror vilket skapar en brist på hyresrätter för oss som faktiskt har råd att betala våra hyror utan att gnälla. En högre hyra skulle skapa ett större utbud av hyresrätter då över marknaden för dessa skulle bli mera begränsat för oss hyresgäster.

Fastighetsägarna skall inte behöva krypa på knäna för att hålla en hyresnivå för att dom som inte har en tillräckligt hög inkomst skall få en möjlighet till ett eget boende. Ungdomar behöver inte flytta hemifrån så fort dom fått en egen inkomst.

Dom unga och ensamstående kan gott bo kvar hemma tills dom gift sig och skaffat barn, då kan dom skaffa ett eget boende. Då behöver dom säkerligen inte heller bostadsbidrag som kanske ensamstående föräldrar har rätt till.

Dom som får sin bostad betald av socialen kommer inte drabbas av detta och jag håller med Marie Linder förbundsordförande i Hyresgästföreningen att bostadsbidragen behöver höjas kraftigt för dom som har rätt till bostadsbidrag också skall kunna betala en skälig hyra till fastighetsägaren om det är så att dom inte klarar sig ekonomiskt efter förändrade familjeförhållanden.

Fastighetsägarna skall inte behöva dumpa sina hyror för att just du skall ha råd att betala din hyra. Har du inte råd med hyran i Stockholm så finns det orter med andra hyror i landet. Det är inte Stockholm och kranskommunerna som har bostadsförsörjningsansvaret i landet.

Jag tycker att hyran gott kan höjas med 20% då kanske vi slipper folk som inte bryr sig om sina bostadsområden också. Hyresgästföreningen kan nog utan problem teckna ett Bo-inflytande avtal med fastighetsägarna så att vi Hyresgäster får i uppdrag av fastighetsägaren att plantera och sköta om blommor på våra egna gårdar och bostadsområden om vi nu vill ha det så.

En gräsklippare och ett par spadar/krattor till hyresgästerna kan göra under för dom boende om dom så önskar. Det blir billigare också, betydligt billigare, för fastighetsägare på det sättet med att bedriva denna form av inflytande över den egna bostaden och bostadsområdet (Kallas Bo-Inflytande).

Om inte nu hyresgästerna vill plantera sina egna blommor så är det bara att asfaltera dom befintliga grönområdena då asfalt kräver lite underhåll. Blir det pott hål i asfalten så är inte detta ett problem för många fastighetsägare.

Vi hyr våra bostäder och det borde vara en självklarhet att vi även då får möjligheten till ROT som andra fastighetsägare. Hyresgäster som nyttjar lägenheten borde också ta ansvaret för att rusta upp den lägenheten dom bor i till fastighetsägare, för upprustning och underhåll skall enligt Hyresgästföreningen också kunna betalas av hyresgästen som vanliga fastighetsägare.

Det är faktiskt så att det är vi hyresgäster som sliter på både lägenheter och bostadsområdena och därför borde det även vara skäligt att kräva att dom hyresgästerna som bor i bostadsområdet också löpande reparerar sina områden och hyreslägenheter.

En hyresgäst skall ta sitt ansvar för den hyrda lägenheten och skall då också lämna tillbaks hyreslägenheten i det skick som lägenheten var i när hyresgästen tillträdde sin hyreslägenhet.

Om inte detta sker så skall hyresgästen självklart betala fastighetsägaren böter för ett överslitage samt dom faktiska kostnaderna för att återställa hyreslägenheten till ursprungligt skick.

Så frågan finns det en bostadsbrist i landet eller skapar vi själva en bostadsbrist?

Till top