Låg moms på hyresfastigheter – nyckeln till lägre hyror vid upprustningar?

Allmänt, Hållbar Utveckling, Samhälle och Politik, bostadspolitik / Hyresgästföreningen, bostäder, hyresrätt, åsikt / Permalink / 0

Minskade kostnader för fastighetsägare – en väg till lägre hyror
När ett hyresfastighetsbolag idag gör underhåll eller upprustningar, som att byta vitvaror, renovera kök eller förbättra energieffektiviteten, betalar de moms på dessa inköp och tjänster. Eftersom bostadsuthyrning i Sverige är momsbefriad, kan fastighetsägare inte göra momsavdrag på dessa kostnader, vilket innebär att hela kostnaden i slutändan kan överföras till hyresgästerna i form av hyreshöjningar.

Men vad händer om fastighetsägare får möjlighet att dra av momsen på underhålls- och renoveringskostnader? Genom att införa en låg moms på 0,5 % för bostadsuthyrning skulle fastighetsägare kunna få tillbaka en del av den momsen de betalar på exempelvis renoveringsmaterial eller entreprenadtjänster. Detta skulle minska deras totala kostnader och därmed minska behovet av att höja hyrorna så kraftigt i samband med upprustningar.

Hyreshöjningar efter renoveringar – kan de bli lägre?
Ett av de största orosmomenten för hyresgäster är hyreshöjningar som följer på omfattande renoveringar. När fastighetsägare gör stora investeringar i en fastighet, höjs hyran för att täcka dessa kostnader. Införandet av en låg moms skulle göra att fastighetsägare kan sänka sina utgifter genom momsavdrag, vilket skulle kunna leda till att hyreshöjningarna efter upprustningar blir lägre än idag.

Genom att reducera kostnaderna för renoveringar skapas det en större balans mellan hyresvärdens investeringar och hyresgästens förmåga att betala en rimlig hyra. Det kan också göra fastighetsägare mer benägna att genomföra löpande underhåll, vilket i längden minskar behovet av omfattande och dyra renoveringar som ofta medför större hyreshöjningar.

Stabilisering av hyrorna på lång sikt
Förutom att hålla nere hyrorna vid renoveringar kan momsavdrag även ha en positiv effekt på andra hyreshöjningar. Fastighetsägare som kan göra avdrag för drift och underhåll kommer sannolikt att ha större incitament att hålla fastigheterna i gott skick, vilket på sikt kan minska behovet av akut eller omfattande upprustning. Det kan bidra till en mer förutsägbar hyresutveckling och stabilisera hyresnivåerna.

I en tid där många hyresgäster upplever osäkerhet kring sina boendekostnader skulle införandet av en låg moms på hyresfastigheter kunna vara en enkel men effektiv lösning för att skapa bättre balans mellan fastighetsägares ekonomiska intressen och hyresgästers behov av rimliga hyror.

Sammanfattning: Kanske en lösning med stor potential
Införandet av en låg moms på hyresfastigheter med en nivå på 0,5 % skulle kunna få positiva effekter både för fastighetsägare och hyresgäster. För fastighetsägare skulle det innebära sänkta kostnader för drift och underhåll, vilket i sin tur kan dämpa hyreshöjningar, särskilt efter renoveringar. För hyresgäster skulle detta betyda större trygghet och rimligare hyresnivåer, även i de fall där fastigheterna behöver rustas upp.

Genom att göra en så enkel justering som att tillåta momsavdrag för fastighetsägare kan vi skapa en mer hållbar bostadsmarknad där både fastighetsägare och hyresgäster gynnas. Det är dags att vi tänker nytt för att lösa problemen med stigande hyror och osäkerhet på hyresmarknaden – och en låg moms kan vara en del av lösningen.

Till top