Förhandlingsavgiften, politik och verkligheten.

Jag har tidigare skrivit om förhandlingsavgiften. Faktum är att Hyresgästföreningen förhandlar hyran för samtliga hyresgäster – oavsett om de är medlemmar eller inte. Det är alltså inte någon medlemsförmån, utan ett system för att skapa balans mellan hyresgäster och fastighetsägare. Men det betyder inte att allt fungerar perfekt. Förhandlingarna kommer inte att bli bättre bara för att avgiften höjs – kvaliteten på förhandlingarna måste förbättras. Det kräver både bättre utbildning och en större respekt för de förhandlingsrutiner som faktiskt finns. Det gäller både för personal och förtroendevalda.
Idén att varje hyresgäst i landet skulle sätta sig ner och förhandla direkt med sin hyresvärd är... minst sagt orealistisk. Jag tror inte ens Josef Fransson tror på det själv. Och jag misstänker att även Timbro inser det. Men det vore onekligen intressant att se hur det skulle se ut om Stockholms samtliga fastighetsägare bokade in individuella förhandlingar med sina hyresgäster varje år. Mycket mer än så skulle nog inte hinnas med.
Hyresgästföreningen är partipolitiskt obunden – men det betyder inte att organisationen är opolitisk. Det här är en distinktion som tycks ha glömts bort i dagens debatt, trots att jag påpekat det flera gånger tidigare.
Och allt det här snacket om marknadshyror… det låter lika konstigt i mina öron varje gång. För om vi nu ska ha marknadshyror, då måste marknaden också vara rättvis – det vill säga lika för alla. Ingen ska kunna hyra en lägenhet billigare bara för att man får bostadsbidrag eller bostadstillägg. Hur skulle det se ut om vi tog med våra olika bidrag till Elgiganten och fick betala olika för samma TV?
Det talas också om möjligheten att säga upp förhandlingsklausulen i sitt hyreskontrakt. Men det låter mest som ett teoretiskt alternativ. Ingen ska tro att fastighetsägarna i landet kommer att sätta sig och förhandla på sin fritid. I praktiken väljer de ofta att låta Fastighetsägarföreningen sköta det åt dem – och enligt resonemanget i Franssons motion verkar det som att de gör det helt gratis, utan att det kostar hyresgästerna något alls. Det tror jag inte heller på.
För varje procent hyran höjs, minskar hyresgästernas köpkraft med ungefär en miljard kronor – och då har vi inte ens räknat med statens ökade kostnader för bostadsbidrag och bostadstillägg.
Så ja – det är bra att Hyresgästföreningen förhandlar. Men det är hög tid att föreningen själva tar det uppdraget på större allvar. Att Josef Fransson (SD) och Timbro vill att systemet avskaffas – det förstår jag. Jag vill å andra sidan se att allmännyttans bostadsbolag förs över i statlig regi. Men den diskussionen är kanske för stor för den här texten.