Kommande hyresförhandlingar med Botkyrkabyggen – Rimlig höjning eller ny kostnadschock?
2021–2022
Botkyrkabyggen och Hyresgästföreningen förhandlade om hyrorna för 2021 och 2022, vilket resulterade i en hyreshöjning på 0,97 procent från januari 2021 och 1,45 procent från januari 2022.
I ett pressmeddelande den 9 december 2020 i samband med slutförandet av förhandlingen uttalade sig Botkyrkabyggen:
"Från Botkyrkabyggens sida vill vi göra allt vi kan för att bidra till de externa mål som Hyresgästföreningen satt upp för människors rätt att bo, råd att bo och roligt att bo. Jag ser fram emot att med hyresjusteringen som grund kunna förverkliga Botkyrkabyggens bidrag till detta."
2023
Vid förhandlingarna för 2023 kom parterna överens om en hyreshöjning på 4 procent från den 1 januari 2023. Botkyrkabyggen kommenterade då följande:
"Vi har respekt för att en del hyresgäster fått en mer ansträngd ekonomi den senaste tiden och vi upplever även att Hyresgästföreningen beaktat den situation med ökade kostnader som vi som bolag har att hantera. Botkyrkabyggen har tagit ansvar, vi har gjort effektiviseringar för att få ned våra kostnader och det kommer vi att fortsätta att arbeta med. Med en hyresjustering på 4 procent kan vi bibehålla en bra nivå på förvaltning och service till våra hyresgäster."
2024–2025
Inför 2024 och 2025 enades Botkyrkabyggen och Hyresgästföreningen om ett tvåårigt avtal. Hyreshöjningarna fastställdes till 4,8 procent från den 1 januari 2024 och 4,5 procent från den 1 januari 2025. Botkyrkabyggen betonade att detta avtal ger fördelar för både bolaget och hyresgästerna:
"Vi har respekt för att en del hyresgäster fått en mer ansträngd ekonomi den senaste tiden och vi upplever även att Hyresgästföreningen beaktat den situation med ökade kostnader som vi som bolag har att hantera. Botkyrkabyggen har tagit ansvar, vi har gjort effektiviseringar för att få ned våra kostnader och det kommer vi att fortsätta att arbeta med. Med en hyresjustering på 4,8 procent år 2024 och 4,5 procent år 2025, så kan vi bibehålla en bra nivå på förvaltning och service till våra hyresgäster."
En förändrad retorik
Det är intressant att jämföra Botkyrkabyggens uttalanden genom åren. 2020 talade bolaget om att "bidra till rätt att bo, råd att bo och roligt att bo", medan retoriken från 2023 och framåt mer fokuserar på att hantera kostnader och bibehålla servicenivåer trots kraftiga hyreshöjningar. Det väcker frågan: har företagets prioriteringar förändrats, eller har det ekonomiska läget blivit så pass ansträngt att de externa målen nu satts åt sidan?
Borde inte Hyresgästföreningen avstå från att förhandla utifrån en kalkylerad framtida kostnad för fastighetsägaren, vilket användes som skäl i förhandlingarna för 2024 och 2025? Enligt det nya trepartssystemet ska förvaltningskvaliteten hanteras separat och inte inom de årliga hyresförhandlingarna. Trots detta används den som argument för hyreshöjningarna – varför? Dessutom anser Botkyrkabyggen att det är positivt att säkra intäkter inför framtida kostnader, men är det verkligen förenligt med trepartsöverenskommelsens principer?
Enligt trepartsöverenskommelsen ska parterna utgå från samma ekonomiska faktorer i de årliga förhandlingarna. Från och med förhandlingsåret 2023 rekommenderas fem olika faktorer som grund för de årliga förhandlingarna. Två reflekterar lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, avfall, vatten och avlopp samt förvaltnings- och underhållskostnader. Tre faktorer är nationella – räntor, BNP och BNP/capita samt inflation exklusive hyror. Hänsyn bör också tas till den samhällsekonomiska utvecklingen på orten. Har dessa faktorer verkligen varit vägledande i förhandlingarna, eller har andra aspekter fått styra?
Prognos för 2026
Om vi följer trepartsöverenskommelsens faktorer för att prognostisera hyreshöjningen 2026, ser vi att:
- Räntorna förväntas sjunka något, vilket borde minska fastighetsägarnas räntekostnader.
- BNP-tillväxten beräknas ligga på cirka 2 procent, vilket innebär en måttlig ekonomisk återhämtning.
- Inflation exklusive hyror förväntas vara runt 2 procent, enligt Riksbankens prognoser.
- Lokala kostnader för el, värme, avfall, vatten och avlopp samt förvaltnings- och underhållskostnader är svårare att förutse, men om de stabiliseras borde det påverka förhandlingarna.
Baserat på dessa faktorer borde en rimlig hyreshöjning för 2026 ligga i spannet 2–3 procent. Jag misstänker dock att den verkliga höjningen kommer att bli betydligt högre och knappast under 3 procent, men förhoppningsvis under 4 procent. Jag hoppas verkligen att jag har fel.
Jag hoppas även att man i Botkyrka tar sig tid att förhandla om förvaltningskvaliteten utifrån hyresgästernas perspektiv, vilket man inte gjort under flera år. Ett stort lycka till med kommande förhandlingar – om det går bra, gynnar det oss hyresgäster. Fastighetsägarna har ett stort ansvar med tanke på skenande kostnader, även för oss hyresgäster. Jag hoppas också att räntor och andra faktorer som påverkar kommande hyresförhandlingar inte skenar iväg och att man i år även tar hänsyn till hyresgästernas betalningsförmåga, något som man helt bortsåg från vid höjningen av parkeringsavgifterna senast.