Min Reflektion som Hyresgäst

Min Reflektion som Hyresgäst
Jag skall nu göra ett försök att vara ärlig och utvärdera min situation som hyresgäst under de senaste åren i ett allmännyttigt bostadsbolag. Detta betyder inte att utvecklingen varit likadan för alla hyresgäster i landet, hoppas jag. Förutom att vi ständigt drabbas av hyresförändringar beroende på ökade kostnader i samhället, förändras även synen på hyresgästerna i mitt område. Om detta sker medvetet eller inte får andra avgöra.
Förändrat Fokus
De senaste åren har fokus gått från det lilla området (gården) till att fastighetsägarna nu ska följa och arbeta enligt FN:s hållbarhetsmål, utan att lägga fokus på frågor som kanske rör oss hyresgäster i våra bostadsområden.
Social och Ekonomisk Inkludering (Mål 10: Minskad ojämlikhet)
Hyresgästernas inflytande i beslutsprocesser som påverkar vår boendesituation är något man kan fundera över. Idag kommer information från bolaget om hur man ska lära sig cykla och vem som vinner pepparkakshustävlingen via de så kallade viktiga kanalerna där vi ska få information ifrån. I vissa områden har man lokala bostadsmöten och i andra har man ett möte för samtliga hyresgäster där man informerar om för bostadsbolaget viktiga frågor, men knappast frågor som påverkar vår boendesituation.
Tidigare fanns det dialoggrupper där engagerade hyresgäster från bostadsområdena kunde ha en direkt dialog med fastighetsägaren. Dessa är nu borttagna. Idag har man tecknat ett avtal med Hyresgästföreningen där lokala föreningar får medel, medan andra hyresgäster måste använda egna pengar för aktiviteter i sitt bostadsområde, för att sedan få ersättning efter uppvisande av kvitto. Detta sköttes tidigare av bostadsbolaget själva. Det finns inga forum där hyresgäster själva kan delta i beslutsfattande processer och uttrycka sina behov.
Miljömässig Hållbarhet (Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna och Mål 11: Hållbara städer och samhällen)
Underhållet har blivit eftersatt, om det ens finns kvar. Fönster- och fasadrenoveringar skjuts på en obestämd framtid, trots att de utlovats under många år, vilket skulle kunna minska hyresgästernas boendekostnad. Under pandemin gjordes inga underhållsåtgärder, och även idag är de sparsamma där jag bor, trots att behovet finns.
Trygghet och Säkerhet i Bostadsområden (Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen)
Här har det också skett förändringar. Förr hade vi trygghetsvandringar två gånger per år, en på sommaren och en på hösten, tillsammans med både fastighetsbolaget och kommunen. Vi tittade på belysning, buskar med mera som kunde skapa otrygghet i vårt bostadsområde.
Hälsa och Välbefinnande (Mål 3: Hälsa och välbefinnande)
Förr hade vi hyresgäster tillgång till hyresgästlokaler i våra bostadsområden, där vi erbjöds fritidsaktiviteter och gemensamma utrymmen för motion och rekreation. Idag är dessa ett minne blott. Gym, motionslokaler, snickeri och bastulokaler som tidigare fanns i våra bostadsområden har nu stängts med motiveringen att bostadsbolaget inte har råd att betala eventuella skadeståndskrav från oss hyresgäster. Detta har förhandlats fram av ansvariga parter.
I det nya boinflytandeavtalet finns ett nyttjandeavtal gällande ett fåtal lokaler som ska lånas ut till hyresgäster och andra i kommunen. Vi får nöja oss med de få som finns kvar för födelsedagar eller andra tillställningar. Förutom detta drabbas vi ständigt av höjda hyror och försämrad förvaltningskvalitet. År 2024 fick vi en 100% höjning av parkeringsplatserna, trots att vi tidigare hade ett systematiskt parkeringssystem som nu har skrotats. Bilister i landet klagar när bensinpriset går upp en krona per liter, så allt ligger i betraktarens ögon. Så länge det inte drabbar en själv, verkar intresset för att bry sig vara lågt.
Hyresgästinflytande och Delaktighet
Hur skulle man kunna öka hyresgästernas delaktighet och inflytande? Några konkreta åtgärder skulle kunna vara:
- Organisera regelbundna möten där hyresgäster kan framföra sina åsikter och förslag.
- Etablera ett hyresgästråd eller något som kan fungera som en bro mellan hyresgästerna och
bostadsbolaget.
- Tillhandahålla information till hyresgäster för att bättre förstå och delta i bostadsförvaltningen.
Genom att fokusera på konkreta åtgärder kan allmännyttiga bostadsbolag skapa en bättre boendemiljö som främjar hyresgästernas välbefinnande och nöjdhet, i linje med FN:s hållbarhetsmål.