Vad är 250 kronor egentligen värda år 2025?

Allmänt, Samhälle och Politik, Åsikt / Botkyrkabyggen, bostäder, hyresrätt / Permalink / 0
Graf som visar hur 250 kronor år 2010 tappat i värde till 2025. Hyresgästens rabatt står still – men hyreshöjningarna rullar på. Vem sa att inflation drabbar alla lika?

I samband med att Botkyrkabyggen avskaffade det tidigare systemet med Valfritt Lägenhetsunderhåll (VLU) och gick över till Behovsprövat Lägenhetsunderhåll (BLU), fick många hyresgäster en hyresrabatt som kompensation – ofta på 250 kronor per månad.

Men den här rabatten har stått still. Den har aldrig räknats upp. Inte en krona. Inte på 15 år.

📈 Värdet idag: 347 kronor

Om man räknar upp 250 kronor från 2010 med hjälp av konsumentprisindex (KPI) så motsvarar det cirka 347 kronor år 2025. Det innebär att rabatten idag i praktiken är värd 27% mindre än när den infördes. Vi hyresgäster har alltså fått stå för en smygande kostnadsöverföring utan att det märkts tydligt – men visst känns det i plånboken när vi själva ska stå för underhållet.

Botkyrkabyggen höjer hyrorna varje år med hänvisning till bland annat just ökade kostnader för drift, underhåll och inflation. Men när det gäller vår kompensation – då har tiden plötsligt stått still.

🚰 Samma sak med vattenavdraget i Hamringe

Det här är tyvärr inte det enda exemplet. Jag har tidigare tagit upp frågan om vattenavdraget i Hamringe, där hyresgästerna betalar individuell mätning, men där avdraget för kallvatten har ökat marginellt – långt ifrån i takt med de faktiska kostnaderna.

Detta borde vara en självklar fråga att aktualisera i hyresförhandlingarna, men trots att jag lyft frågan, visade Botkyrkabyggen inget intresse av att räkna upp ersättningen. Det enda de kunde tänka sig var en engångsersättning, men hur det blev med det vet jag inte eftersom jag inte längre är en del av dessa förhandlingar.

🤝 Det krävs att någon driver frågorna

Problemet är inte bara vad som beslutats – utan att det inte förhandlas längre. Många frågor som direkt påverkar hyresgästernas ekonomi hamnar utanför bordet. Och när bostadsbolaget själva kan välja om man vill "tänka sig" att ge en ersättning, då har vi som hyresgäster redan förlorat vår förhandlingsposition.

🧱 Kostnadsökningar gäller inte bara fastighetsägaren

Vi får ständigt höra att hyran måste höjas för att täcka ökade kostnader. Men vi hyresgäster har också ökade kostnader – inte minst när vi förväntas stå för tapetsering, målning eller byte av golv ur egen ficka. Och till skillnad från bostadsbolaget får vi inget ROT-avdrag heller.

Det är hög tid att den här typen av frågor tas på allvar igen. Inte som något som ska lösas med tillfälliga lappar och "goodwill", utan som en principiell fråga om rättvisa och rimlighet i hyresvillkoren.