Brev till Lotta Dannefalk Förvaltningschef AB Botkyrkabyggen

Allmänt, Bostäder, bostadspolitik / Permalink / 0

Sida 1 (3)

Datum 2022-02-17
Till Lotta Dannefalk AB Botkyrkabyggen

 

Hej Lotta.

Jag skriver till dig med anledning av den boendesituationen som vi hyresgäster nu har haft här på Skarpbrunnavägen på Eriksbergsåsen.

Jag läste att ni nu hat tecknat ett nytt avtal om Boinflytande vilket låter bra, där ni berättar på Hyresgästföreningens sida att ni nu har tagit fram ett arbetssätt som ger hyresgästerna verkligt inflytande hos Botkyrkabyggen. Och att syftet med avtalet är att utveckla ett boende som kännetecknas av trygghet och trivsel. Man skulle Använda och utveckla metoder som ger den enskilde hyresgästen inflytande över sin lägenhet, gemensamma anläggningar och bostadsområdet som helhet. https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/extern-nyhet/nytt-avtal-sakrar-hyresgasternas-inflytande-hos-botkyrkabyggen!$4184048/

Ni skriver också själva på eran egna hemsida gällande det nya avtalet att Boinflytandeavtalet syftar till att stärka tryggheten, öka trivseln och höja eran kvalitet och service.

Som du kanske vet så drabbades vi hyresgäster av att en dag 2020 möta en hel del fordon utanför våra hus som var i full gång med att gräva bort samtliga lekplatser med allt som detta innebär samt blommor träd och annat som vi hyresgäster varit engagerade i och fixat i vårat bostadsområde. Även denna gång helt utan våran vetskap och flertalet hyresgäster undrade vad som var på gång och frågade även hur det var tänkt att bli. Tyvärr så möttes även denna fråga av en total tysthet så vi fick vänta och se hur man enligt vissa tog bort Eriksbergsåsens själ och andra tyckte det blev fint.

Natten mellan den 30 – 31 mars 2021 så var det dags igen. Garaget på Skarpbrunnavägen drabbades av en häftig brand vilket ledde till att många av oss bilister blev av med våra P-platser. Inte heller denna gång blev vi hyresgäster informerade om vad som hände utan vi fick i stort sätt be om att få information från Botkyrkabyggen. Lappar sattes upp i trapphusen med löften om ytterligare information som även den uteblev.

Även när det gäller renoveringen av parkeringsgaraget så var det mycket störande bullernivå då man både bilade betong samt använde någon form av vattensågning efter att man bilat bort betongen som var dålig. Även denna gång så hänvisade bolaget till hyresgästernas tålamod.

Inte nog med att vi hyresgäster som hade våran bilar parkerade i garaget så har vi samtliga 455 hyresgäster som bor här uppe drabbas under dom senaste 11 månaderna då det har varit omöjligt att ta emot besökare då det inte funnits några gästparkeringar tillgängliga för besökare. Det har även inneburit att man som bilist inte har kunnat komma hem efter 15:30 med den anledningen att det då inte finns några parkeringsplatser kvar.

Detta medför även att det inte är och har varit möjligt att efter 15:30 använda sin bil då det har inneburit att parkeringsplatsen kommer att bli upptagen. Man har då varit tvungen att parkera någon stans nere i Norsborg eller på en annan betalparkering så som Tre källors väg eller nere vid friskolan vid Botkyrka kyrka.

Vi hyresgäster har fått uppgifterna att när garaget är färdigt så kommer vi att ”kompenseras” för att vi har betalat våra parkeringar som vanligt fast vi inte kunnat använda dom men hur är det ingen som idag vet, men det vore bra med den informationen också.

Man har sagt att det har varit problem med att hitta tillfälliga P-platser så flera hyresgäster har fått skaffa nya P-platser i SKB garaget istället. Men jag tror att även Botkyrkabyggen kanske skulle kunna hyrt in ett antal P-platser i SKB garaget om man hade frågat. Nu kommer det antagligen kanske bli så att det tyvärr kanske försvinner ett antal uthyrda P-platser i Botkyrkabyggens garage då vissa kanske väljer att ha kvar sin bil i SKB garaget. Det finns även vissa av oss som har fått skador på våra bilar då dom stått parkerade vilket inte heller är så roligt.

Nu idag onsdagen den 16/2 2022kommer jag hem och möts av en lapp i porten där det står att man nu skall börja renovera fastigheten på Sankt Mikaels Väg 2 med start nu i februari. Man informerar om att man kommer att ha ett störande bullerarbete från vecka 8 fram till vecka 16 då man kommer att bila bort både loftgångar och balkonger. Detta kommer att pågå vardagar mellan 08:00 till 17:00 och eventuellt under helger vid behov men tidigast 10:00 då.

Denna information kommer ett par dagar innan man planerar detta arbete vilket ni antagligen tycker är tillräckligt tidigt. Även denna gång hänvisar man till hyresgästernas tålamod!

Vi har även hört att det eventuellt kommer att bytas fasader på Skarpbrunnavägen 39 till 55 under 2022 samt bytas fönster. Anledningen till att jag fått reda på att det kommer att bytas fönster är att en dag stod det två stycken människor utanför min dörr och frågade mig om dom fick komma in och mäta mina fönster i badrum och vardagsrum då dom inte kom in i den lägenheten dom hade blivit lovade att få tillträde till. Det var nödvändigt för dom att kunna mäta fönsterna då dom skulle räkna på priset för detta.

Hur det blir med fasaden och fönsterna hoppas jag att vi boende får reda på betydligt tidigare än den dagen man monterar byggnadsställningarna på fastigheten med informationen att man från bolagets sida tackar oss boende igen för vårat tålamod.

Det nya boinflytandeavtalet började att gälla den 14/2 2022 men det har funnits ett avtal tidigare. Alla allmännyttiga bostadsbolag är tvungna att enligt lag bedriva boinflytande för deras hyresgäster oberoende på om det finns eller inte finns ett gemensamt avtal med Hyresgästföreningen. https://www.boverket.se/sv/boende/for-dig-som-bor-i-hyresratt-eller-kooperativ-hyresratt/boendeinflytande1/

Sida 2 (3)

 

Jag hoppas och tror att AB Botkyrkabyggen kommer att lyckas bra med det nya avtalet då jag tycker att det jag läst gör att bolaget tar detta på allvar när det gäller att få nöjdare kunder och en bättre service. Ni skriver själva på eran sida följande. - Boinflytandeavtalet syftar till att stärka tryggheten, öka trivseln och höja kvalitet och service.

Jag och säkert flera med mig hyresgäster skulle nog uppskatta att ni anordnade ett möte snarast möjligt här uppe på Eriksbergsåsen för att informera om vad och när saker egentligen kommer att ske i vårat bostadsområde. OM ni vill så kan vi nog även gå med listor och undersöka om intresset finns bland oss hyresgäster för ett sådant möte. Nu är det som sagt år 3 som vi kommer att ha störningar i vårat boende och jag för min del kan nog tycka att vi borde ha rätten till kompensation för detta förutom att vi kommer att bli kompenserade för P-platser vi inte kunnat använda oss av.

Jag kan även passa på att informera om stamspolningen som håller på att genomföras nu här på Skarpbrunnavägen av ett företag som heter Ohlsson som ni har aviserat om bara några dagar innan planerat genomförande av detta arbete. Denna stamspolning börjar man med redan kl. 07:00.

Jag tror att många människor kanske kan tycka att det är lite tidigt att skrämma upp oss hyresgäster och enligt era egna trivselregler uppmanar ni oss hyresgäster att egen reparation skall ske dagtid mellan 08:00-20:00. Det kanske skulle vara brukligt att även era entreprenörer skulle kunna välja en tid som stämmer överens med era egna rekommendationer till oss hyresgäster. https://www.botkyrkabyggen.se/artikel/botkyrkabyggens-trivselregler

Om ni vill anordna ett möte så skulle jag önska att det tydligt framgår på denna inbjudan vad detta möte kommer att handla om så som fasadrenoveringar, fönsterbyten, Garagerenovering och betalning (hur hade ni tänkt sig kompensera oss bilister) Störningar renovering "gula huset" Fasadbyten och fönsterbyten övriga hus samt eventuell kompensation för att vi har och haft en hel del men i vårat boende dom senaste åren.

Men det enda vi förväntar oss egentligen är svar på våra frågor.

da 3 (3)

Med vänliga hälsningar

Kim Lindholm
Skarpbrunnavägen 51 Lgh 1702

Till top