Vem skall vi skylla på egentligen?

Allmänt / Bostadspolitik, åsikt / Permalink / 0

Idag fick jag ett inlägg på Facebook som handlade om en skjutning och en bil som voltad i Hallunda när jag skrev om en kommande aktivitet av och för hyresgäster i Norsborg. Du kan läsa hela artikeln på https://www.aftonbladet.se

Vi är idag ett antal hyresgäster som engagerat oss i en grupp som kallas (Dom kallar oss hyresgäster) och vill att folk skall vara mera delaktiga i sina bostadsområden. Om så också möjligt starta en lokal hyresgästförening för att underlätta för dom boende i sitt engagemang för att man vill ju inte att chefen på en arbetsplats skall vara den som sitter med och bestämmer i en fackförening kanske.

Detta är en viktig reaktion om vad som idag händer utanför våra egna köksfönster i våra bostadsområden, men detta kanske är ett samhälle som vi själva har skapat genom att inte ta samhällsproblemen på allvar.

Vi skyller på politiker men det är människorna som väljer politiker. Sen är frågan om det är rätt politiker som driver rätt frågor eller driver politiker även sina frågor där dom har egenintressen.

Fråga mig hur polisen fungerar så sågar jag dom efter fotknölarna och om någon tror att polisen blir bättre för att man byter regering eller anställer flera poliser så tror man nog fel. Så är det även med BRÅ och brottsofferjouren i samhället. Ur vems eller vilket perspektiv talar man egentligen om.

Nä det är inget konstigt att man väljer den kriminella banan då risken att torska för fel i deklarationen eller att man råka köra 10 km/h för fort är betydligt större än om man försöker sälja både 100 pistoler samt köpa kokain av en polis. Har faktiskt själv god kännedom om detta. Bara svara VA??? Det kommer jag inte ihåg. Hittat en skarpladdad pistol hemma hos mig? Nä det är inte min.

Det fanns en gång i tiden en trygghet i bostadsområdena och man kände sig trygg där man bodde, sen fick folk inte tid och sen fick alla andra fixa och sen blev det politikernas fel. Ja det är politikernas fel men det råder ingen diktatur inom politiken heller men det handlar om makt vem som bestämmer över en styrelse och vilka frågor väljer man att driva egentligen. Ibland så tror jag att folk tror att man driver kommunala frågor i regeringen om huruvida man skall bygga om en idrottsplats eller inte.

Samma sak gäller hyrorna. Det är medlemmarna i Hyresgästföreningen som väljer vilka dom vill skall representera hyresgästernas medlemmar i hyresförhandlingarna. Vill man att dessa människor bara skall fylla upp en stol så är det fortfarande medlemmarnas önskan. Även dom som sitter i dessa förandligar kanske inte ens vet att dom faktisk förhandlar för samtliga hyresgäster och inte bara medlemmar. Vem ger dessa förtroendevalda egentligen mandat att förhandla eller inte. Jo medlemmarna och vilka av dessa medlemmar går på årsmötena för att välja dom egentligen.

Kolla på program så som tystnadskulturen inom polisen från kalla fakta. Nä det är inte polisen som bestämmer om man skall ses i en rättegång eller inte det är en åklagares jobb. Även förtroendevalda kommunpolitiker driver frågor som kanske är lättast. Är det verkligen förankrat i kommunernas invånare att man har medlemmarnas mandat eller väljarna att driva sina frågor. Hur mycket bestäms egentligen i "maktens korridorer" mellan fullmäktigebesluten? eller dom ordförande kan jag inte vänta på en massa styrelsebeslut utan här gäller det att fatta beslut här och nu.

Vilka är det egentligen som ser till att det bara blir mera skit i samhället egentligen. Man skriker om att höja barnbidragen för att inte göra barnfamiljer bostadslösa och man vill höja bostadstilläggen för att pensionärerna skall kunna betala sin hyra. Vart går dessa pengar egentligen. Jo till fastighetsägaren så att folk har råd att betala sin hyra, medans folk som inte har barnbidrag eller bostadstillägg ständigt får en sämre betalningsförmåga.

Likadant är det om du trivs eller inte i ditt bostadsområde. Vem skall egentligen bestämma det och varför är det så. Ja hyrorna är åt helvetet men tro mig du kommer inte att få några sympatier för det heller 2023 när hyran kanske går upp 6–8 % med anledning av kriget i Ukraina eller att elpriserna ökar.

Hen med El-bilen på parkeringen och eluppvärmd villa kommer att få bidrag, tror du att privata eller allmännyttiga bostadsbolag kommer att revidera sina hyror på parkeringsplatser med laddstolpe eller sänka sina avkastningskrav från ägarna för att elen är dyr eller att det krigas i Ukraina.

Nä detta kommer inte att ske, fast man säkert räknade in en billigare driftkostnad för bilägaren så att man hade råd att betala extra för en laddstolpen. Det handlar om betalningsförmågan när det gäller oss så kallade hyresgäster hela tiden. Vi skall vara affärsmässiga för fastighetsmarknaden och generera en god avkastning.

Men vi hyresgäster har rätt faktiskt till inflytande över våra bostäder både inne i lägenheten och utanför och det är vi hyresgäster själva som kan använda oss av det och väljer vi då att INTE använda oss av den rätten så skall vi inte heller skylla på någon annan hur saker fungerar eller inte i våra bostadsområden.

Nä man måste börja någonstans och vi försöker engagera hyresgäster. Man släpper inte in vem som helst i trapphusen med respekt för andra också. Folk har lättare att förstå varför man låser sin bildörr vilket är tragiskt.

Jag själv trivs i Botkyrka och har bott här länge men skjutningar, sprängningar, kriminalitet och korruption är idag saker som folket själva har valt. Men vi får se hur slagkraftig politiken är. Det är sagt att om det blir ett maktskifte efter valet så kommer all kriminalitet försvinna. Den nya justitieministern kommer att stoppa alla skjutningar för det är han som skjuter alla har jag läst i tidningarna. Även 50 000 nya poliser kommer att bidra med något, men vem är det som dömer dom som är kriminella. Ja dom kan bli trafikpoliser för där kan dom dra in pengar.

Tro mig jag kanske kan nog lova att folk kommer även att bli skjutna med en borgerlig regering. Politikernas lösning på dessa problem är nog "segregation" och sen kan man säga. Ja typiskt förortsproblem, sen så drar man sig en lina där man köpt kokain av en ungdom från förorten som inte ens har rätten till ett eget liv. Inget arbete ingen bostad eller utbildning.

Den kan man skydda sig att säga alla är rasister för att man inte får jobb eller bostad. Nä vem fan vill bo och leva i förorten där det bara bor kriminella och annat löst folk.

Till top