Jag skiter i att läsa detta för jag orkar inte och bryr mig inte

Allmänt, bostadspolitik, Åsikter / Permalink / 0

Jag börjar att fundera på om det kanske är så idag att allmänyttiga bostadsbolag idag har spelat ut sin roll.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-2010879-om-allmannyttig_sfs-2010-879/

Innan man ändrade lagen 2011. Idag så vill inte ens berörda parter ta i denna lag med handskar utan man gömmer sig i ett hål och ställer sig bakom fastighetsägarna som styr allt mera år efter år för att försvaga hyresgästernas rätt till inflytande. Det senaste jag stötte på var att man idag tecknar så kallade boinflytandeavtal där man uttryckligen säger att hyresgäster skall få rätt till inflytande i ”väsentliga frågor” Vad betyder det egentligen och vem bestämmer vad som räknas med väsentliga frågor?

Idag orkar inte ens folk läsa något som handlar om hyresrätten utan allt handlar om att du skall ges möjligheten att låna tillräckligt med pengar för att köpa ditt boende till så låg ränta som möjligt.

Uppenbarligen så förstår kanske inte samma människor att när man hyr ett boende idag så är det helt andra förutsättningar som man inte bryr sig om. När du hyr så skall det göras i ett vinstdrivande intresse och enligt affärsmässiga principer. Skulle egnahemsägare rycka på axlarna om banken sa detsamma. Ja låna pengar men vi skall ha en för oss skälig ränta som ger en god avkastning på våra utlånade pengar.

Nä knappat då skulle det bli liv i luckan och folk skulle börja gnälla för här skall det byggas dyra bostäder och pengar är inga problem för det skall man låna.

Men att bygga hyresfastigheter kostar också pengar och det behövs lånade pengar även till detta men den som betalar är inte den som lånat pengarna. Den som lånat pengar bedriver ingen social verksamhet och har något intresse i att hyra ut bra och rimliga bostäder till en rimlig kostnad. Nä han gör det för att tjäna pengar och ge en god avkastning till aktieägare eller kommuner i landet.


I andra länder så finns det något som kallas ”social housing” som du kan läsa om på Boverket.
https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/bostadsmarknad/olika-grupper/hushall-begransad-ekonomi/begreppet-social-housing/

Det kanske är dags att skrota allmännyttan även i Sverige och låta staten ta över det som en gång var allmännyttan istället för att ständigt skrika om att höja både bostadsbidrag, bostadstillägg eller barnbidrag för att folk skall ha råd att betala fastighetsägarens ständiga hyreshöjningar för att man skall ta ut högsta möjliga vinstuttaget från hyresrätten.

Vist om det är så att det handlar om rätten att ta ut högsta möjliga vinstuttaget från allt i samhället så skall och bör det även gälla bensin, mat, räntor åldringsvård och sjukvård och INTE bara det som inte drabbar en själv.

Gör ett val och stå för det är inte något man talar om i dagens samhälle.
Till top