Bostäder en lyx eller rättighet?

Uppenbarligen så är rätten idag till en egen bostad en social fråga. Den som har råd till en bostad är en ekonomisk fråga för vissa medans möjligheten till en egen bostad kan ses som en lyx för många som inte är möjlig för många människor idag. Vem har egentligen rätten till en egen bostad idag?
Är det en mänsklig rättighet idag i dettas land att ha en egen lägenhet. Vem skall bo och vart skall jag bo. Uppenbarligen är detta bara ett problem för dom som idag står utan en bostad.
Vi som har ett eget hem går hem på kvällen och äter mat tittar på PV och sen går vi och lägger oss i våran säng i våran lägenhet, hus eller vilken boendeform vi nu har valt. Många ungdomar bor i andrahand och betalar både armar och ben för att ha någonstans att bo idag.
Dessa människor är inte bostadslösa so man kanske säger ibland. Jo dom har en bostad och den kan se ut lite hurusom helst. Man kan bo ihop med en kompis, inneboende andrahandskontrakt eller bo hemma med sina föräldrar. Så finns då en bostadsbrist i Sverige?
Jag för min del vet inte någon som helt saknar en bostad. På ett eller annat sätt så bor alla personer någonstans förutom dom som lever på gatan. Det finns säker flera anledningar att folk idag 2021 tvingas leva på gatan vilket är hemskt.
Finns det då idag någon bostadspolitik i detta land som tar upp dessa frågor. Nja knappast enligt mig. Intresset när det gäller bostäder i detta land gäller snarare räntesatser och att du inte skall betala för mycket pengar på dina bolån, men gissa alla sitter inte med det problemet.
Det finns som sagt massvis av ungdomar och andra i samhället som helt saknar en egen bostad som kanske skulle vara glada om dom hade den möjligheten att betala på sina bolån. Det finns också något som kallas hyresrätter och där finns ingen politisk diskussion om att vi hyresgäster kanske betalar för hög hyra.
Ja vi hyr våra bostäder och äger dom inte, men vi betalar väldigt mycket för något som vi faktiskt inte själva äger. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar brukar lyfta frågan vilket är fantastiskt, men jag tror inte att även om vänsterpartiet skulle få egen politisk majoritet skulle kunna driva frågan på riktigt i riksdagen.
Problemet är att bostäder idag har blivit en handelsvara och många bostadsrättsinnehavare och villaägare har blivit ”skenrika” på kuppen. Folk sitter och jämför sina bolån räntesatser samt hur mycket deras boende har ökat i värde det senaste året. Jag tycker att boendet borde vara en mänsklig rättighet och att det borde vara förbjudet att spekulera i människors rätt att ha en egen bostad. Skall vi börja spekulera även i mat så att dom som har råd får äta eller låta sjukvården bli ännu dyrare.
Ja redan idag så har faktiskt inte alla råd att vara sjuka gå till läkaren eller köpa mediciner. Vem skall lyfta frågan om en vettig bostadspolitik i detta land och vad skall man idag kunna vänta sig av politiken i detta land.
Allt ser ut att bli en fråga för kapitalet och allt flera människor kommer att drabbas av detta. Dom som har kapital idag kommer inte att vara dom som får betala priset för denna utveckling. Dom som sitter och ser sitt boende öka i värde förstår tyvärr inte att det är pengar dom aldrig kommer att få se om det inte är så att dom byter sitt boende till en hyresrätt så att dom kan leva av sitt kapital dom sista åren.
Men gissa var skall dom hitta den hyresrätten när det inte längre finns hyresrätter av den anledningen att om man har brist på hyresrätter så kan man även höja hyran som man vill. Allt handlar om tillgång och efterfrågan. Idag så tror politiker på marknadshyror för att få en friare hyressättning, men det kommer bara att resultera i högre hyror.
Det fungerar inte med marknadshyror om bostadsmarknaden är i obalans. Då handlar det om att den som har råd till en bostad får en bostad och det kanske politiker anser är marknadshyror. Skulle det fungera med marknadshyror och vi hade en bostadsmarknad i balans så kanske hyrorna skulle sänkas ett par tusen kronor i förorterna eller vill alla innerstadsbor och dom som bor i fina kommuner bo i invandrartäta kommuner helt plötsligt.
Inte ens Hyresgästföreningen med ca 500 000 medlemmar och ca 10 000 förtroendevalda driver den frågan av någon anledning. Vissa har sina åsikter men blir dom för starka så kväva dom, eller hur Kristofer Lundberg. Kraften hos 10 000 förtroendevalda borde synas i dom sociala medier som finns. Jag och hur många andra bloggar om bostadsfrågor i detta land.
Kanske Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och förbundsstyrelsen har en blogg där hon bloggar om dagens och morgondagens bostadspolitik.