Avlägsnandet av Barnvagnsramp

Allmänt, Hållbar Utveckling, Samhälle och Politik, bostadspolitik / #HållbarGemenskap, #Inkludering, Allmännyttan, Bostadspolitik, bostäder / Permalink / 0
 

Med anledning av att ett bostadsbolag valt att inte återställa en barnvagnsramp vid upprustning av gården trots att detta vid flertalet tillfällen påpekats på så kallade bostadsmöten, väljer jag här att ge min åsikt gällande detta. Att ta bort barnvagnsramper och inte ersätta dem kan betraktas som en form av indirekt diskriminering, särskilt om det innebär att vissa grupper av hyresgäster, såsom föräldrar med barnvagnar, äldre med rullatorer eller personer med funktionsnedsättningar, får svårare att ta sig fram. En sådan åtgärd strider mot principerna om tillgänglighet och lika behandling enligt Diskrimineringslagen (2008:567).

Enligt Boverkets byggregler (BBR) kapitel 3:122 ska allmänna ytor i bostadsområden vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Detta inkluderar tillgång till ramper, hissar och andra hjälpmedel. Att ta bort barnvagnsramper utan att ersätta dem kan betraktas som indirekt diskriminering eftersom det missgynnar specifika grupper av människor.

Hyresvärden har en skyldighet att underhålla och anpassa bostadsområdet så att det är tillgängligt för alla hyresgäster, och att inte ersätta borttagna barnvagnsramper kan betraktas som en försummelse av detta ansvar enligt Boverkets allmänna råd om bostadsanpassning (2018:2).

Till top