Att förstå mandatperioder, jäv och ansvarsfrihet i lokala hyresgästföreningar (LH)

Allmänt, DomKallarOssHyresgäste, Föreningsliv, Hyresgästantagonism, Medlemsengagemang / Demokrati, DomKallarOssHyresgäste, Folkrörelsen, Hyresgästantagonism, Hyresgästföreningen, föreningsliv / Permalink / 0
Många påståenden florerar kring hur lokala hyresgästföreningar får och inte får genomföra sina årsmöten. Men vad säger egentligen stadgarna – och vad säger sunt förnuft? Här reder jag ut vad som gäller kring mandatperioder, ansvarsfrihet och medlemsinflytande, baserat på noggrann läsning av stadgarna och egna erfarenheter.
 

Under 2025 har jag hört flera påståenden cirkulera om hur lokala hyresgästföreningar får genomföra sina årsmöten. Bland annat att man inte får hålla årsmöte om inte minst en vanlig medlem deltar, eller att mötesordföranden måste vara medlem i Hyresgästföreningen. Men vad säger stadgarna egentligen? Här är mina reflektioner efter att ha läst dem noggrant.

Den här frågan borde egentligen inte ens behöva komma upp, men den har gjort det – av en ganska märklig anledning. Det är synd när människor försöker "lära mig det nya" som påstås ha hänt sedan jag själv var förtroendevald. Nej, jag ljuger inte. Jag brukar dessutom komma med fakta.

 Det finns inget i Hyresgästföreningens stadgar som säger att minst en "vanlig" medlem måste delta för att årsmötet ska vara giltigt. Men det finns ett problem: enligt § 8.2.4 får styrelseledamöter endast yttra sig i frågor om ansvarsfrihet för det gångna året. De har inte rösträtt i just den frågan. Om ingen annan medlem än styrelsen är där, kan ansvarsfrihetsfrågan inte avgöras på ett korrekt sätt.

Det betyder att årsmötet kan hållas, men det blir ofullständigt. Det är alltså klokt att se till att minst en medlem utanför styrelsen deltar, även om det inte är ett formellt krav.

 Nej. Stadgarna säger endast att årsmötet ska välja en mötesordförande. Det finns inget krav på medlemskap. Det är fullt tillåtet att välja en extern person som mötesledare, så länge årsmötet självt beslutar detta.

 Enligt stadgarna väljs ledamöter i LH på 1 eller 2 år. Men när slutar ett förtroendeuppdrag? Det gör det när årsmötet öppnas. Från den stunden är en ledamot med 1-årsmandat inte längre styrelseledamot och har då:

  • Full rösträtt som medlem

  • Rätt att bli omvald

  • Ingen jävsproblematik i ansvarsfrihetsfrågan

Att neka någon rösträtt i ansvarsfrihetsfrågan för att den "varit ledamot" men inte är det längre, strider mot § 2.3 som ger alla medlemmar rätt att utöva rösträtt, om inte annat anges.

 Att välja alla ledamöter på 2 år låter kanske praktiskt, men det kan få konsekvenser. Om inga andra medlemmar dyker upp på nästa årsmöte, och hela styrelsen sitter kvar på 2-årsmandat, kan ansvarsfrihetsfrågan inte avgöras alls. Det är en risk för både demokrati och formell legitimitet.

 För att alltid kunna genomföra ett giltigt årsmöte, rekommenderar jag:

  1. Välj alla ledamöter på 1 år – enkelt och tydligt

  2. Eller fördela mandaten så att minst en går ut varje år

Detta handlar inte bara om stadgar. Det handlar om förtroende, insyn och demokrati.

 

Till top