När visioner krockar med verkligheten – reflektioner efter Hyresgästföreningens fullmäktigemöte

Slagord som "Betyda mera för flera" och ambitionen att bli en "bredare samhällsaktör" enligt Hyresgästföreningens egen agenda, känns tyvärr ganska främmande i verkligheten.
Alltför ofta talar vi bara med oss själva i samma rum, utan verklig dialog med de hyresgäster vi säger oss företräda.
Jag deltog på mötet som inbjuden gäst, eftersom jag var nominerad till olika uppdrag inom Hyresgästföreningen. Eftersom jag inte hade rösträtt eller tillgång till alla fullmäktigehandlingar, bygger mina reflektioner på det jag kunde ta del av på plats och på information som är tillgänglig för medlemmar.
Jag anser att det finns en tydlig medlemsnytta i att informera om vad som sker inom föreningen, och jag gör det efter bästa förmåga.
Det är dock upp till varje medlem att själv undersöka och fördjupa sig i fakta kring de frågor som tas upp här.
Medlemsmål och verklighet
Hyresgästföreningen har satt upp stora mål: att till år 2027 (eller 2029, beroende på vilken information som gäller) ha 51 % av hushållen i flerbostadshus som medlemmar och 22 000 aktiva förtroendevalda.
Verkligheten idag? Cirka 33–34 % medlemskap och ungefär 10 000 förtroendevalda.
Ändå presenterades dessa mål på mötet utan vare sig öppna nulägesanalyser eller konkreta planer.
Hur tänker man egentligen ta sig från nuläge till måluppfyllelse?
Ett "hurra" räcker inte. Vi förtjänar verkliga svar.
Ekonomin i Region Stockholm
Trots försäljning av fastigheter, som den så kallade "Danmark", personalneddragningar och höjda medlemsavgifter har Region Stockholm fortfarande inte fått ekonomin i balans.
Den senaste offentliga verksamhetsberättelsen som medlemmar kan ta del av är från 2022.
Vad som hänt ekonomiskt under 2023 och 2024 är höljt i dunkel.
Hur kan vi ha förtroende för ekonomistyrningen utan insyn och aktuella rapporter?
Höjda arvoden – i en tid av nedskärningar
Mitt i ekonomisk ansträngning föreslår styrelsen höjda arvoden.
Det sänder mycket tveksamma signaler om hur man ser på sparsamhet, medlemsnytta och förtroende.
När medlemmarna får betala mer och servicen minskar, medan ledande förtroendevalda premierar sig själva, är det inte svårt att förstå om förtroendet sviktar.
Namninsamlingen – ett slarvat bort engagemang
18 000 namnunderskrifter och 10 000 vittnesmål från hyresgäster samlades in från hela landet.
Vad hände sedan? Kampanjen lades ner utan tydlig uppföljning.
Det känns som ännu ett exempel på att medlemmarnas engagemang tas emot när det behövs – men sedan glöms bort när det blir obekvämt eller jobbigt att följa upp.
Samråd och förhandlingsrutiner
Förhandlingsrutiner ändras och förhandlingsrådets framtid är osäker.
I Stockholm har man dessutom ändrat namnet från "förhandlingsråd" till "förhandlingsutskott", till skillnad från resten av landet. Det är oklart om detta är ett demokratiskt fattat beslut, och det riskerar skapa förvirring och splittring i organisationen.
Samtidigt blir verkligheten i förhandlingarna med privata fastighetsägare allt tuffare:
Det är numera sällsynt att få ett verkligt samtal – istället möter man ofta konsulter som hotar med hyresnämnden redan i första kontakten. Hur kan Hyresgästföreningen tala om ökat medlemsinflytande när verkligheten ser ut så här?
Investeringsstödet – en stolthet att ifrågasätta
På mötet framhölls Hyresgästföreningens arbete med investeringsstödet som en framgång man borde vara stolt över. Men investeringsstödet fick aldrig den effekt man hoppades på, och det avskaffades snabbt efter regeringsskiftet.
Är det verkligen rimligt att vara "stolt" över ett arbete som ledde till en kortlivad och ineffektiv reform utan varaktig förändring för hyresgästerna? Verklig stolthet borde handla om långsiktiga resultat – inte tillfälliga segrar utan efterföljande strategi.
Avslutningsvis
Hyresgästföreningen behöver på allvar ställa sig frågan: Vem organiserar vi egentligen för – och med?
Om vi menar allvar med att vilja betyda mera för flera och vara en verklig samhällsaktör, kan vi inte längre nöja oss med interna cirklar där förtroendevalda väljer varandra och där nya röster stängs ute.
Verklig styrka byggs genom öppenhet, verklig medlemsdialog och mod att se våra egna brister i vitögat. Det är dags att bryta mönstret och öppna dörrarna – innan fler medlemmar vänder dem ryggen.