När bostadsmarknaden pyser – och hyresgäster osynliggörs.

Dom Kallar Oss Hyresgäster, Hyresgästantagonism, Samhälle och Politik, bostadspolitik / Allmännyttan, Bostadspolitik, Dom Kallar Oss Hyresgäster, Hyresgästantagonism, Hyresgästföreningen, hyresrätt / Permalink / 0
En bostadsmarknad som pyser – och vi hyresgästerna räknas inte med. Vi finns inte när det talas om kriser, uppgångar eller lösningar. Då handlar det bara om lån, värden och ägande – inte om oss som bor med vårdplikt, tillval och BLU (Behovsprövat lägenhetsunderhåll).

En bostadsmarknad utan hyresgäster?
Vad menas egentligen med en pyspunka på bostadsmarknaden? Artikeln som väckte mina tankar skrevs av Andreas Cervenka i Aftonbladet om myten om bostadsmarknaden är krossad. Kanske är det tur att vi som bor i hyresrätt ännu en gång slipper bli inkluderade som en del av den så kallade bostadsmarknaden – eller så räknas vi helt enkelt inte med när diskussionerna förs, eftersom artikeln överhuvudtaget inte nämner hyresrätter eller den verklighet vi lever i. För när det handlar om oss används andra ord som: fri hyressättning, marknadshyror. Då är det inte tal om lånevillkor eller räntekostnader, utan om vad marknaden anser att vi ska betala – oavsett ålder eller ekonomiska förutsättningar och har vi inte råd så är det bara att flytta.

Pyspunka – men för vem?
-Det talas ibland om att en "pyspunka" på bostadsmarknaden skulle vara något positivt. Andreas Cervenka menar att det kan leda till minskad skuldsättning. Min tolkning av detta är att det skulle kunna ses som ett sätt att skapa en mer balanserad marknad där även unga ges möjlighet att ta sig in – även om det fortsatt handlar om att skuldsätta sig. Men vilken marknad pratar vi egentligen om? Det är knappast hyresmarknaden, utan snarare den ägda. Och vad menas med "lättare att ta sig in"? Handlar det om att unga människor ska kunna skuldsätta sig tidigare i livet för att köpa sin bostad.

Skuldsättning som lösning:
Vi har redan många hushåll som sitter med enorma bolån. Enligt logiken i dagens marknad handlar det inte om att hjälpa hushåll att få råd att bo, utan om att göra det möjligt för fler att överta dessa övervärderade bostäder. Det verkar snarare handla om att hitta nya vägar för att locka in ungdomar i skuldkarusellen. Kanske någon ny modell för "ungdomslån" som ska säljas in som en frihetsreform

Vi betalar redan dyrt för att bo:
Man kan undra om man verkligen sover bättre i en bostadsrätt än i en hyresrätt. Eller om det är högre takhöjd. Nej, det verkar handla kanske om något annat: en markering av att man "har råd att bo". Samtidigt sitter även vi hyresgäster med en allt högre boendekostnad. Många har redan idag svårt att klara sina hyror, och jag kan garantera att fler kommer att få känna av ännu en kännbar höjning redan nästa år. Nya fastighetsägare tar över och chockhöjer avgifter – inte minst för parkeringsplatser – ofta med hjälp och mandat från dem som borde representera hyresgästernas bästa.

När hyresgästföreningens mål känns främmande:
Men vad händer då med oss som bor i hyresrätt? Hyresgästföreningens agenda nämner tre externa mål: rätt att bo, råd att bo, och roligt att bo. Och dom interna mål är att söka upp, öppna upp och backa upp. Frågan är om dessa mål verkligen idag handlar om hyresrättens villkor, eller om de snarare passar bättre in på det ägda boendet.

Tillval, vårdplikt - men inget ansvar från hyresvärden:
Som hyresgäst får man allt oftare betala extra för tillval som aldrig blir betalda. Tapetval är begränsade och om man vill ha något som känns modernt eller hemtrevligt, kostar det ofta mera pengar och det betalar inte fastighetsägaren för att du skall få det du tycker är fina tapeter. Spisar får stå kvar så länge de fungerar tekniskt, inte för att de är rimliga eller energieffektiva.

Och samtidigt har vi hyresgäster vårdplikt: vi ska ta hand om vår (egentligen hyresvärdens) bostad, hålla den ren, förhindra skadedjur och undvika skador. Hyresvärden har underhållsplikt enligt lag, men den förhandlas ofta bort. Vi har gått från tidsbestämt underhåll till VLU ("väldigt lite underhåll") och nu BLU där fastighetsägaren avgör om det överhuvudtaget finns något behov. Hur gick det till att detta blev ett förhandlingsärende, där Hyresgästföreningen ibland verkar acceptera försämringar som standard? Jo argumenten va enkla -Annars så höjer vi hyran mer. trotts detta så ser vi även andra försämringar som sker.

Försämringar som förhandlas bort:
Och så ser vi det tydligt: i bostadsrätten stänger man inte ner bastun, samlingslokalen eller gymmet för att de ska hyras ut eller byggas om till bostäder. I hyresrätten är det dessa som först ryker. Det är svårt att känna igen sig som hyresgäst när orden i Hyresgästföreningens egna mål passar så mycket bättre in på en bostadsrätt.

Ord spelar roll:
Och visst, kanske jag är trött och kritisk idag. Men det är för att jag bryr mig. Jag har börjat titta på orden. Orden i agendor. Orden i målformuleringar. Orden i stadgar. Till och med i ändringen från att Hyresgästföreningen var en "demokratisk medlemsorganisation" till att den idag bara "ska vara demokratisk". Det är en skillnad. Och ja, ord spelar roll
Till top